Franskt facit

Min vistelse i Frankrike är över och jag är överväldigad. Hittills har två böcker, ”Busters öron”, och ”Alltid hos dig” givits ut, och jag har mötts av fyllda salar, engagerade läsare och ett intresse som jag var oförberedd på. Festivalen Les Boréales, som är en nordisk kulturyttring, tar ett ambitiöst grepp på nordisk litteratur, film, foto och musik. Jag har talat på bibliotek och besökt bokhandlare över hela Normandie samt deltagit i paneldiskussioner i Caen, festivalens huvudstad.

En höjdpunkt var en middag anordnad för mig i Caen där läsare hade fått tävla om att delta. Både TV och tidningar var på plats.

boreales-une-auteure-suedoise-rencontre-des-lecteurs

En annan oförglömlig upplevelse var när två skådespelare i Clermont-Ferrand hade gjort en föreställning på mina böcker, allt medan stadens borgmästare hälsade välkommen.

Mest tacksam är jag för besöket i ett franskt fängelse i Coutances. Jag mötte ett tjugotal män i alla åldrar som förberetts av bibliotekarierna på plats och ställde intressanta och tänkvärda frågor. De bad om lästips, frågade om författare är avundsjuka på varandra och undrade varför Eva i ”Busters öron” dricker vin i stället för att äta. Någon frågade om boken om Zlatan men bad samtidigt om ursäkt för att frågan inte gällde mina böcker.  Jag är mycket mycket glad över att ha fått en inbjudan dit.

Länkar (på franska):