Blogg

 • Nyhetsbrev: 2023 September

  2023-09-12

  Det är höst. Och med höstens inträde börjar kalendern för många författare fyllas med allt från medverkan på diverse bokmässor till kvällar hos bokhandlare eller bibliotek. Föredrag, intervjuer eller läsningar förbereds och på vägen dit inställer sig alltid frågan. Hur många kommer? Det finns inte en författare som inte varit med om överraskningar på den punkten. Känd eller okänd, vad än arrangören räknat med så trängs på plats ibland många fler än beräknat, alternativt att där bara sitter någon enstaka själ i ett hav av tomma stolar.

  Läs mer
 • Nyhetsbrev: Juni 2023

  2023-06-19

  Mitt i junis sommarhetta kommer ett nyhetsbrev från mitt franska förlag Actes Sud och deras pocketförlag Babel. De listar vilka nya titlar som är aktuella i juni och där återfinns två utländska författares böcker. En av dem är en posthumt utgiven roman skriven av den fantastiske Carlos Ruiz Zafón. Den andra är min ”Den sårade pianisten”. Och det är inte utan att det berör mig lite extra. För ”Den sårade pianisten” är en historia i sig och den franska pocketutgåvan betyder att ännu ett kapitel har skrivits i den boken om boken.

  Läs mer
 • Nyhetsbrev: 2023 Maj

  2023-05-01

  I min bokhylla finns en rad böcker med slitna röda och gröna ryggar som jag uppskattar särskilt mycket - mina föräldrars ungdomsböcker. Jag slukade dem under min uppväxt och fastnade i många gånger spännande historier även om de vittnar om en annan tid. I dag skulle Fröken Sprakfåle kanske behållit sitt namn vid giftermålet, Susanne hade inte gått i hushållsskola och stridspiloten Biggles hade åtminstone någon gång träffat på en kvinna.

  Läs mer
 • Nyhetsbrev: Februari 2023

  2023-02-05

  Det är februari, det börjar bli ljusare och med det nya året kommer nya tankar och förhoppningsvis nya idéer. Som dock inte infinner sig på kommando utan kan slinka undan precis när man ska hugga dem i svansen. Då är det bra att ta en titt i den där högen av papper som innehåller möjliga utkast, idéer eller inspiration. Utrivet och uppskrivet, artiklar, biobiljetter, anteckningar på (i nödfall) kvitton, till och med servetter och underlägg.

  Läs mer
 • Nyhetsbrev: December 2022

  2022-12-22

  Jag hade tänkt berätta om mannen som spelar fiol på tunnelbanan medan ett taktfast dunk från någon apparat vid hans fötter gör ”Bjällerklang, bjällerklang” outhärdlig. Inte blir det bättre av att han krängt på sig en illande röd tomtekostym och har en luva på svaj. Vi har mötts förr. Då plågade han hela vagnen med ”La Paloma”. När han ställde sig mitt framför mig och gned fram denna slagdänga sa jag ifrån.

  Läs mer
 • Nyhetsbrev: Oktober 2022

  2022-10-21

  En tanke är tredimensionell men en mening är en sträcka. Just så bra har någon formulerat det faktum att man kan ha en hel bok i huvudet, i alla fall ett helt kapitel, för att sedan fastna redan på första raden. Jag brukar citera det där när någon frågar om skrivandet. Hur rutinerna ser ut, hur man kommer i gång, varifrån man får idéerna. Det sistnämnda är kanske den fråga som ställs allra oftast.

  Läs mer
 • Min nya bok: Orm och Stege

  2022-09-04

  I farfars och farmors sommarställe fanns ett gammalt brädspel. Vi kallade det ”Ormspelet” även om det korrekta varit ”Ormar och stegar”. Förlagan var ju engelska ”Snakes and Ladders”, ett spel med upphov i Indien som britterna inspirerades av och tog med sig till sin ö. Vårt Ormspel var numrerat med rutor från ett till hundra och vann gjorde den som först kom fram till slutet. Vägen mot målet var dock kantad med faror och belöningar eftersom vissa rutor försetts med en teckning.

  Läs mer