”Maria Ernestam är en av Sveriges skickligaste bokstavsmagiker…”

- Metro

Om Maria

Maria Ernestam har sedan debuten 2005 gjort sig känd som en av Sveriges mest
stilsäkra och mångfacetterade författare. Hon har en trogen läsekrets även
internationellt. Maria har skrivit romaner och noveller och har deltagit i ett flertal
svenska och utländska antologier.

Maria uppskattas mycket för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Hon
talar själv fyra språk och är utomlands särskilt känd i Tyskland och Frankrike, där hon
vunnit flera priser. Maria är gift, har två utflugna barn, bor i Stockholm och skriver i
Gamla stan i Stockholm eller i sommarstället i Frillesås.

Böcker

Maria har också deltagit i ett flertal novellsamlingar och antologier, bland annat Min mormors historia (2009) och Drama queens (2010).

Recensioner - Press

Innanför murarna

[…] Läsaren lever sig lätt in i hennes belägenhet och engageras djupt av denna mycket välskrivna livsskildring.

Den sårade pianisten

Är det något som Maria Ernestam är bra på så är det att tvinna komplicerade intriger som borrar sig djupt i psyket. Skriver snyggt gör hon också. I Den sårade pianisten berättar hon om ett slag av relation som ofta väcker avund…

Marionetternas Döttrar

Maria Ernestam är en driven berättare med förmågan att dramatisera och fånga in läsaren. Detta visar hon återigen i sin sjätte bok Marionetternas döttrar, en roman om ett ouppklarat mord begånget för trettio år sedan i ett litet samhälle någonstans på västkusten. […] Maria Ernestam vill mer än så och söker våldets orsaker och människors drivkrafter – både till att göra gott och ont. Hon berättar om kärlek och svartsjuka, om vänskap och svek…

På andra sidan solen

Kan man få Jerringpris, Bragdguld, Guldbagge i vackert språk? I så fall kniper Maria Ernestam det. Jag faller på knä i en lerpöl för hennes ord som slingrar sig ljuvt genom berättelsen om Skåne. Resan som blottar ett familjeöde, genom en vindling till Kina. Genomjobbat och läsvärt.

Alltid hos dig

Maria Ernestam har ett språk som nyanserat avläser gestalternas upplevelser och känslolägen. Hon skapar fina tidsbilder från 1916, genom inlagda detaljer och lätt arkaiserande ordval och syntaktiska grepp. Med mjukt handlag väver Maria Ernestam också in pacifistiska och feministiska idéer i texten, utan att tvinga in dem.

Kleopatras kam

Det intressanta är att Ernestam får detta att verka helt rimligt. Och kanske är vi nu i den utilitaristiska värld, som Torbjörn Tännsjö bruka tala för, där det inte är moraliska lagar och normer utan rationalitet och summan av den gemensamma lyckan som bestämmer om något är gott eller ont.

Busters öron

Ett svart familjedrama om hemligheter och hat, men där det ändå finns ett kärleksfullt hopp som den vackraste rosenbuske.

Caipirinha med döden

Den är intelligent, roande och ger tillvaron nya perspektiv som inte är helt oangenäma. Caipirinha med Döden känns fräsch och på något underligt sätt fullständigt logisk.

Pressbilder

Dessa bilder är fria att använda för press, och marknadsföring av Maria Ernestams böcker. Var vänlig uppge fotografens namn vid publicering. Önskas högupplösta bilder för tryck, så laddar du ned dem via denna länk.

Fotograf: Richard Ryan, richard@mrrichardryan.com  www.mrrichardryan.com

Utvalda utländska omslag