Sagt om Busters öron

Maria Ernestam gjorde en framgångsrik debut med boken ”Caipirinha med Döden”, en roman som också rör vid det våldsamma och makabra. Som författare känns hon otroligt driven, med en stilistisk och kompositorisk säkerhet vässad till nära nog fullkomlighet. Ingenting sker som inte är noga förberett, till och med överraskningarna kommer med en förklarande lättnad. Det är grymt, men befriande att läsa om en flicka som agerar utåt i stället för att rikta våldet inåt. Ganska ofta är det dessutom roligt. … att filmrättigheterna till båda böckerna är sålda förvånar inte alls.

– DN

Det är verkligen ett kärleksdrama… En jättefin relationsroman.

– Magnus Utvik, SVT

Det är en hisnande berättelse, en psykologisk roman med smak av thriller.  …Maria Ernestam skriver med en bisarr och makaber humor som fullständigt tar andan ur en. Det här är en fruktansvärd bok om sorg, vrede och vägen mot döden och samtidigt lika fruktansvärt rolig! Jag hör mitt nattliga vansinnesskratt eka mot taket där jag ligger och läser. Ernestams språk liknar knappast någon annans. Det är poetiskt, brutalt, svart och gnistrande. Dessa stilistiska komponenter väver hon samman fullständigt obehindrat och obesvärat och utan att vi märker en enda skarv. Hennes psykologiska skärpa och förmåga att ‘läsa av’ människor liknar nog Evas: hon ser, hon förstår – både ömsint och skoningslöst.

– UNT

Ska man köpa någon bok i år ska man köpa Maria Ernestams ”Busters öron”. Att inte den fick Augustpriset eller åtminstone blev nominerad är en skandal för den juryn. En alldeles, alldeles fantastisk roman. Om man berättar innehållet så låter det som en ganska svart bok. Men den är full av värme och den är en riktigt charmig bok. Den handlar om försoning och att gå vidare. Skriven på ett alldeles underbart spåk. Till stor rekommendation för alla som älskar böcker.

– TV4

Ett svart familjedrama om hemligheter och hat, men där det ändå finns ett kärleksfullt hopp som den vackraste rosenbuske.

– Ingalill Mosander, Aftonbladet, veckans bästa böcker

Maria Ernestams ”Busters öron” är mycket skickligt berättad, och det dröjer ända till slutet innan alla pusselbitar kommer på plats. Den tragiska kärlekshistorien med John är också fint skildrad. En psykologisk spänningsroman man gärna tillbringar några dagar med.

– Femina

Bok att sluka.

– Tara

Ärligt talat är det svårt att skriva om den här romanen på ett rättvist sätt. Jag gillade den otroligt mycket… Och jag vill knappt uppmana någon att läsa ‘Busters öron’ – jag skulle gärna ha Eva för mig själv. Låtsas sitta bland hennes rosor och veta vad hon vet utan att göra något väsen av mig.

– Gefle Dagblad

Ligger regnet som en grå gardin utanför fönstret? Underbart! Då kan du sträckläsa Maria Ernestams tvåa ‘Busters öron’ (och sedan fortsätta med lika fantastiska debutboken ‘Caipirinha med Döden’). Smart ihopvävd dagboksformsberättelse av 56-åriga Eva, som blivit illa behandlad av mor och män. Om man hade kunnat köpa Maria Ernestams språk hade jag betalat en miljon. Vackert!

– Metro

HEMSKT bra!

– Stockholm CITY

I floden av bästsäljande romaner som forsar förbi och genast glöms, stack Maria Ernestams debut ‘Caipirinha med Döden’ ut som en klippa. Denna bok om död och liv, ont och gott, tid och evighet har jämförts med den ryska klassikern ‘Mästaren och Margarita’. Förväntansfull kastar jag mig nu över Ernestams nya, ‘Busters öron’. Jag blir inte besviken. Ernestams skildring av hur en sjuårings psyke därmed klyvs i två delar är kyligt och ömt skicklig.

– Amelia

Maria Ernestam förtjänar stående ovationer för denna sin andra bok och för den täta väv hon skickligt spinner runt mig som läsare, som drar mig in i och gör mig ohjälpligt intresserad av Evas verklighet. Visst är det mörkt och obehagligt – men det är samtidigt fantastiskt och fängslande. Den känsla som stannar kvar efter sista sidan är den av kraften i äkta kärlek och kraften i äkta hat.

– Hallandsposten

En skicklig och vacker skildring om hur ondska och mörker gror även i de till synes perfekta och allra vackraste av världar.

– Glamour

Det är även en bok med så mångfacetterade karaktärer och en så tät story att njutningen är lika njutbar som mörk choklad. Och precis som förra gången blir resultatet fräscht och oväntat förnuftigt. Ernestam har verkligen en osannolik förmåga att väva de mest osannolika berättelser och koppla dem till en Svensson-aktig vardag.

– Nerikes Allehanda

Det är stora svåra frågor. Men Maria Ernestam skriver dem med lätt hand och på ett nästan nonchalant vis. Man halkar genom berättelsen lätt som en plätt. Trots det jobbiga och tunga. Det är märkligt, men svårt att låta bli att gilla.

– Arbetarbladet

Busters öron är en roman som långsamt förvandlas från trivsam berättelse till sugande psykologisk thriller. En berättelse om hur ord orsakar dödlig hämnd, om en mor-dotterrelation som förtär, om avundsjuka och egoistisk ondska. En kamp på liv och död.

– Leva

Det som lockar och verkligen dröjer sig kvar, är familjehemligheterna som först inte syns, men känns.

– GT

Det som gör Busters öron till en hundraprocentig rysare är Ernestams sätt att konfrontera ett litet samhälles vittrande idyll med makabra handlingar. Hon visar hur lätt man kan knäcka en människa med förtal och hur den mardröm ser ut som heter svensk åldringsvård. Moralen hon lutar sig mot är inte den gängse men tonen är förrädiskt trygg och rejäl. Så rejäl att det inte blir tal om att sätta sig till doms över dem som håller i tillhyggen. Maria Ernestam har med Busters öron skrivit en roman som avviker från mallen. Stilen har hon slipat både som journalist och författare.

– FLT, publicerad i Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Blekinge Läns Tidning, Nya Ludvika Tidning, Sölvesborgstidningen, Karlshamns Allehanda m.fl.

Missa inte Maria Ernestams nya roman ‘Busters öron’ (Forum) som är en stark och gripande relationsroman om en barndom man helst av allt bara vill glömma.

– Hennes

Romanen Busters öron fängslar mig från första sidan. Två historier löper parallellt med varandra. Dagboksanteckningar från Evas barn- och ungdomstid varvas med nutid. Historien är både hemsk och hoppfull, kärleksfull och grym. En fantastisk roman som jag verkligen kan rekommendera.

– Tranås-Posten

Det är ingen kriminalberättelse, men det finns sådana element. Det är ingen banal kärlekshistoria, men det finns sådana inslag också. Det är först och främst en berättelse om mödrar och döttrar, om de misstag som upprepas över generationerna samt den försoning som kanske är möjlig och helt säkert nödvändig. Slutligen är det en berättelse full av vackra bilder och metaforer, skriven med ett närmast lyriskt språk.

– Bokus

Suggestivt otäck och svart, men ändå fylld av kärleksfyllt hopp. ‘Busters öron’ är en sådan läsupplevelse som stannar kvar länge, länge. Helt fantastisk!

– Camilla Läckberg, författare till ”Tyskungen” m fl böcker.

Maria Ernestams ‘Busters öron’ är nog den bästa svenska boken jag läst.

– Mats Strandberg, krönikör och författare till bl.a. den framgångsrika Engelsforstrilogin med böckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln.

Busters öron av Maria Ernestam (Forum 2006) är en helt enastående roman som träffar rakt i hjärtat. Maria Ernestam skriver med ett iakttagande och drivet språk som fångar en. Hon viker inte undan för det svåra utan använder en penna skarp som en skalpell för att skapa en fascinerande berättelse. Vill du ha något spännande, omskakande och mänskligt stärkande att läsa i höstmörkret så läs denna bok!

– Sanna Ehdin, författare till ”Den självläkande människan” m fl böcker.

338 sidor psykodrama fyllda av kraft, angeläget, välskrivet, välkomponerat och perfekt doserat i sin handlingsmässiga väg mot den vackra och fatala finalen!

Med sitt drama har Ernestam allierat sig med ett par svenska giganter. Det märks tydligast i romanens mor-dotter-tema, där Bergmans ‘Höstsonaten’ skymtar som litterär förebild, medan Strindberg huserar i skildringen av Evas far, fullständigt prisgiven sin frus lynniga manipulationer och ur stånd att skydda dottern mot den allt förgörande modern. Och frågan är om det inte är Selma Lagerlöfs förtjänst när Ernestam berättar sin historia i en rätt nykter ton, där allt sentimentalt skräp är bortskalat? Att de tre giganterna svävar över texten gör inte det minsta. Ernestam kryddar nämligen med sitt eget temperament, sin egen stil.

– Politiken, Danmark

Vad som först ger sig ut för att vara en roman om den svenska idyllen utvecklar efter ett tag oväntade thrillerkvaliteter. Den här kvinnoromanen om en förstörd mor-dotterrelation är en pärla. Framför allt sticker boken hål på de typiska genreklischéerna.

– Die Welt, Tyskland

Med växlingarna mellan nutid och dåtid ger författarinnan liv åt berättelsen, som skildrar en flickas fruktlösa försök att få kärlek och erkännande från sin mamma. Samtidigt skildras moderns oförmåga till empatiska relationer, en far som försöker medla och rivaliteten mellan mor och dotter. Det hela blir dock inte till självömkande gnäll utan sprudlar av uppfriskande, elaka kommentarer. Flickan utvecklas till en hämnerska. Och historiens sensmoral? Att inte bli upptäckt är det viktigaste.

– Der Standard, Österrike