Sagt om Caipirinha med döden

Fascinerande läsning.

– Marianne Fredriksson

Kan vi nu, när vuxna människor läser Harry Potter och svenska vampyrromaner visat sig vara gångbar valuta, vänta oss en rörelse bort från deckargenrens förmenta realism i mainstreamlitteraturen? Skriv i så fall upp Maria Ernestam på listan över trendsättare.

– GP

Smart, sexig och överraskande, dessutom lockar den dig på ett underfundigt vis att tänka egna existentiella tankar som du kanske inte trodde dig ha kraft till.

– Tara

Väldigt välskriven roman … fantastiskt rolig … underhållande.

– TV4

En historia lika iskall och annorlunda som titeln, extremt fascinerande och spännande. Även om det snart gått inflation i litterära skildringar och personifieringar av döden är denna bok inte lik någon annan jag läst. Och trots att den utspelar sig i dagens Stockholm känns den modernt tidlös. Språket är så vackert att det får en stående ovation för sig. Läs och njut!

– Veckorevyn

Den är intelligent, roande och ger tillvaron nya perspektiv som inte är helt oangenäma. Caipirinha med Döden känns fräsch och på något underligt sätt fullständigt logisk.

– Nerikes Allehanda

Maria Ernestam debuterar med en originell historia där frågor som moral och livskvalitet diskuteras.

– Damernas Värld

Mitt i babblet om att ‘litteratur ska utmana konventioner’ gör Maria Ernestam verkligen just detta med framgång.

– Maria Küchen, Expressen

Vacker, smart och tänkvärd så att man måste stanna upp mellan varven och tänka efter.

– Metro

…morbid, svart humor. Jag skulle vilja veta hur det ser ut inuti den här författarinnans huvud!

– Ingalill Mosander, SvT, Go’kväll

Det förekommer en ljuvlig, becksvart humor hos debutanten Maria Ernestam, något som genomsyrar hela romanen, som till sin form är något av en detaljrik deckare med filosofiska inslag. Med en säkerhet ovanlig hos en debutant styr hon läsaren genom en spännande läsning i mörker och ljus, skratt och allvar, realism och surrealism.

– Bibliotekstjänst

En rolig och originell bok man tänker länge på.

– Mama

Just nu, när böckerna om utbrändhet och hjärnstress börjar få eget signum i den svenska utgivningen … angriper Ernestam samtidsplågan från ett annat håll.

– DN

Handlingen är fascinerande, fantasirik och makaber. Slutet överraskande och häftigt.

– Smålänningen

Becksvart humor blandat med en mix av allvar och surrealism.

– QX

De kunde varit rakt igenom svart, men berättelsen om Erica och Döden är stundtals så dråplig att jag skrattar högt.

– Västerviks-Tidningen

Ernestam har god hand med sin berättelse, vet vad hon vill säga och knyter ihop alla trådar med säker hand, till en vådligt mönstrad men tät väv.

– Borås Tidning

Det här är en både surrealistisk och rolig roman som i skruvat tempo lär ut att man nog ska akta sig för att bli alltför nära vän med Döden. Det leder lätt till de mest oväntade komplikationer.

– Journalisten

Det här kunde ha varit en helt vanlig nutidsångestberättelse om att vilja ha makt över jobb, vänner och liv. Nu är det en väldigt ovanlig men allmängiltig historia om vikten av att vara försiktig med sina önskningar – de kan ju gå i uppfyllelse.

– Situation Stockholm

När böcker om förbindelser med det okända dyker upp så brukar kvaliteten vara ojämn. Men Caipirinha med Döden av Maria Ernestam kan lätt jämföras med Bulgakovs Mästaren och Margarita – romanen är verkligen mycket mycket bra…

– Knizhnoje Obozrenie, Ryssland

Ernestams bok är populär skönlitteratur, men med mycket hög kvalitet. Den kanske inte går på djupet om godhet och ondska, eller livet och döden, men du får en lätt och intressant läsning med ett ovanligt och mycket starkt slut.

– Weekend.ru, Ryssland

Intressant historia, enkelt språk samt ett oväntat och originellt slut på denna fantastiska bok som kommer att tilltala alla som tror att själar har en egen värld.

– Grazia, Ryssland