Sagt om På andra sidan solen

Det är en väldigt fin relationsroman […] Ernestam är som en klok terapeut

– Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige. Betyg: ”En bra fyra”

När hon ligger nära sin huvudpersons upplevelse är prosan ofta subtil och fint antydande. Ernestam skapar en ömtålig balans mellan Violas ord och läsarens bild.
…i sin omsorg om språket och sin känsla för detaljens betydelse visar Ernestam sina insikter som psykologisk realist.

– SvD

Kan man få Jerringpris, Bragdguld, Guldbagge i vackert språk? I så fall kniper Maria Ernestam det. Jag faller på knä i en lerpöl för hennes ord som slingrar sig ljuvt genom berättelsen om Skåne. Resan som blottar ett familjeöde, genom en vindling till Kina. Genomjobbat och läsvärt.

– Kupé

”En obehagligt trovärdig skildring av hur sjukt kan bli friskt och rätt kan bli fel.”

– Tara

…med ett psykologiskt djup skildras människans nattsida.
Läsaren kommer snabbt in i huvudet på henne (Viola) och kan utan ansträngning dela hennes rädsla och frustration. Tankar om livets löften, om kärlek och om evighet förmedlas genom henne och här finns fina referenser till anglosaxisk poesi som är hennes specialitet.

– Borås Tidning

Maria Ernestams författarskap har vid fler än ett tillfälle visat en kombination av fötter som är djupt nerkörda i vardagsleran och en oväntad flygande fantasi. ‘På andra sidan solen är inget undantag’. Åter visar hon på hur hon är starkt engagerad i att skriva om den lilla människan men på ett sätt som gör att hela berättelsen blir mystisk och eggande.
Maria Ernestam kan oavsett vägval konsten att berätta en mångbottnad historia. Och hon står ohotad kvar som en av mina absoluta svenska författarfavoriter.

– Nerikes Allehanda

Innhållet är ofta kryddstarkt och det är det också denna gång.
Det är ju det som Maria Ernestam gör så bra. Hon gör sina böcker med de här relationerna som vi känner att det är lite obehagligt. Men vi vill ändå veta vad det är som kommer att hända och hur det ska lösa sig för den här familjen …

– P4 Halland

Maria Ernestams första böcker blev omtalade genom sitt välskrivna litterära burleskeri. I sina senaste ändrar hon tilltal och innehåll genom att konfrontera de stora eviga frågorna om kärlek, sorg och lojalitet både gentemot närstående och sitt eget samvete. Engagemanget förstärks ytterligare genom att den aktuella romanen har verklighetsunderlag i författarens egen släkt. Det här är en berättelse med både djup och innehåll och stor episk behållning. Om kvinnosolidaritet, delad smärta och lojalt stöd långt över generationsklyftorna. Och fantastiskt fint skildrat med en djup känsla för språkets estetik. Läs den!

– Växsjöbladet/Kronobergaren

Maria Ernestam tänjer på begreppet ‘nöd och lust’. Hur mycket ska man stå ut med, hur mycket är ett äktenskap värt? Här finns också en parallellhistoria om ett ungt par som åker till Kina för att missionera. Det handlar om kärlek där också. Och lite om evighet. Om att kärleken kanske är det enda eviga. Ett fruset ögonblick i tiden.

– Femina